Marleen Nierop - Centralist Meldkamer

‘We zijn echt één team’

‘Ik werk sinds anderhalf jaar als verpleegkundig centralist op de Meldkamer Ambulance Limburg. En hoewel er 2 moederbedrijven zijn - de GGD Zuid Limburg en de Ambulancezorg Limburg-Noord - voelt het vanaf de eerste dag als één team. We werken goed samen, zijn er voor elkaar en hebben veel lol, ondanks de vaak zware meldingen die binnenkomen.

Er komen ook steeds meer gemeenschappelijke procedures, maar we merken wel dat je niet alles kunt gelijktrekken en dat het meer tijd kost dan verwacht. Een voorbeeld: de ‘uitgifte’ van ambulances, waarbij een voertuig aan een rit wordt gekoppeld, houden we gescheiden. Dat heeft met de regiokennis van de centralisten en de grootte van de regio te maken, maar vooral ook met verschillende werkwijzen en afspraken. Sinds kort hebben we uitgifte-centralisten. Veelal ambulancechauffeurs, die geen triage doen, maar puur de koppeling en het contact met de ambulance. Zij zorgen ook voor een goede dekking van de regio; vaak een hele puzzel.

Minder frustratie bij de melder
Nieuw in 2019 was ook Advanced Mobile Location (AML), een technologie waarmee een smartphone bij een noodoproep automatisch zijn locatie doorgeeft aan de meldkamer. Dat scheelt veel tijd en ook veel frustratie bij de melder. Mensen zijn vaak in paniek en kunnen dan niet goed uitleggen waar ze zijn. Als het vakantiegangers betreft, weten ze dat vaak niet. Het systeem is niet 100% dekkend, maar wel een hele verbetering.

Verder is een aantal projecten in de afrondende fase, zoals de samenvoeging van de roosters. Als we straks ook roostertechnisch één meldkamer zijn, wordt het makkelijker om mensen in te plannen en een overzicht van de personele bezetting te houden. Voor het besteld vervoer geldt tot slot dat we op korte termijn naar een systeem gaan waarbij de zorginstanties online hun aanvragen indienen en alle gegevens invullen. Wij hoeven die dan alleen nog maar te accorderen of naar een ander tijdstip te verplaatsen.

Het mooie van dit werk vind ik dat ieder uur anders is en dat je het echt samen doet, met je collega’s op de meldkamer en de ambulance, maar ook met de melder. Hoe iets gaat aflopen, heb je nooit volledig in de hand. Maar je kunt wel samen toewerken naar een zo goed mogelijke uitkomst.’

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?