Mara de Graaf, wethouder gemeente Maastricht

‘Ik ben er heel erg trots op dat dit is gelukt'

‘Er is een groot besef bij de Zuid-Limburgse gemeenten dat we iets moeten doen aan de gezondheidsachterstanden in de regio en dat het inhalen van die achterstanden begint met een gezonde jeugd. Dat werkt het beste vanuit één organisatie die alle kinderen van 0 tot 18 jaar in beeld heeft en houdt. Met één JGZ kun je beter aan preventie werken. Het stelt ons in staat om gezamenlijke prioriteiten te stellen en overal die interventies in te zetten die het meeste effect hebben. Zo hopen we ook iets te doen aan het stijgende aantal jongeren in de jeugdzorg.  

De inhoud was altijd leidend
Per 1 januari 2020 zijn de 4 Zuid-Limburgse organisaties voor de jeugdgezondheidszorg ondergebracht bij de GGD Zuid Limburg. Om dat goed voor te bereiden is in 2019 een stuurgroep opgericht waarvan ik de voorzitter was. Ik weet nog dat ik bij de start dacht: ‘Dat gaan we binnen deze termijn nooit redden.’ Het was een complex proces, met veel verschillende partijen en vragen, en ik ben er dan ook heel erg trots op dat het is gelukt. De inhoud was altijd leidend; dat hielp enorm. Iedereen wist hoe belangrijk dit is voor de Zuid-Limburgse jeugd. Wat ook hielp, was dat we het hele proces in overzichtelijke stukjes hebben opgeknipt. Het gaf rust en vertrouwen: we weten waar we mee bezig zijn en we nemen de tijd om dit op een zorgvuldige manier te doen.

Er is veel aandacht besteed aan een goede communicatie met de verschillende partijen en aan goed overleg met de vakbonden. Ook de gemeenteraden zijn nauw betrokken. Verder vind ik het prettig om te merken dat de GGD haar best doet de nieuwe medewerkers een fijn welkom te geven. We zijn nog niet klaar. De belangrijkste vraag voor nu: hoe richten we dit zó in dat we ook daadwerkelijk de vruchten gaan plukken van de voordelen die één JGZ biedt. Ik heb er alle vertrouwen in. We weten waar we het voor doen.’ 

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?