In afwachting van...

Landelijk is de toekomst van de forensische geneeskunde al enkele jaren onderwerp van gesprek. Het forensisch medisch onderzoek zal in de toekomst niet meer door de afzonderlijke GGD’en worden georganiseerd, maar krijgt een bovenregionale invulling. De medische arrestantenzorg wordt beschouwd als markttaak en moet in de toekomst mogelijk middels aanbesteding worden gecontracteerd. Het jaar 2019 was vooral een jaar van wachten; er is landelijk nog weinig duidelijkheid over de toekomst.

Intensieve samenwerking in Zuid-Nederland
Om ook in de toekomst in Zuid-Limburg kwalitatief goede forensische geneeskunde te kunnen garanderen, is samenwerking met andere GGD’en noodzakelijk. Dit wordt georganiseerd via het samenwerkingsverband van de GGD’en in de drie zuidelijke provincies Limburg, Brabant en Zeeland. Dit samenwerkingsverband streeft naar eenduidige procedures en registratie van werkzaamheden in een uniform registratiesysteem. De opleiding krijgt sinds 2019 gezamenlijk invulling.

Forensische expertise bij kindermishandeling en kwetsbaren
GGD GHOR Nederland heeft van minister de Jonge de opdracht gekregen om meer aandacht te geven aan forensisch-medische expertise bij kindermishandeling en kwetsbaren (FMEKK) en hierbij te streven naar een eenduidige werkwijze in Nederland. Landelijk wordt de werkwijze in Zuid-Limburg hierbij als best practice gezien. In 2019 is gewerkt aan een landelijk handelingskader en zijn in Zuid-Limburg de voorbereidingen voor implementatie getroffen. Hiervoor is veel contact geweest met betrokken partijen zoals Veilig Thuis, huisartsen en medisch specialisten.

De expertise richt zich op het duiden van letselaspecten waarbij een vermoeden bestaat van (kinder)mishandeling of seksueel misbruik. De werkzaamheden bestaan uit het beschrijven van letsel en het duiden van de mogelijke oorzaak van dit letsel.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?