Onderzoek naar tuberculosebacterie bij immigranten en asielzoekers

In Nederland komt tuberculose jaarlijks bij ongeveer 800 mensen voor. Wereldwijd is tuberculose een veel groter probleem. Het is de meest dodelijke infectieziekte. Elk jaar krijgen 10 miljoen mensen de ziekte. Veel factoren bemoeilijken de behandeling van zieken en uitroeiing van de ziekte. De behandeling is complex, langdurig en wordt vaak in het begin als belastend ervaren.

In 2019 is landelijk besloten om de screening uit te breiden. Naast de standaard test op een tuberculosebesmetting (besmet maar nog niet ziek) bij binnenkomst in Nederland wordt bij minderjarige migranten uit gebieden waar tuberculose vaker voorkomt nu ook getest of iemand besmet is met de tuberculosebacterie (LTBI). Door te testen op een tuberculosebesmetting kan – indien besmetting is vastgesteld – gestart worden met een preventieve behandeling om ziekte, maar ook besmetting van anderen te voorkomen. Met een preventieve en ook kortere behandeling kan een infectieketen worden doorbroken en meerdere toekomstige ziektegevallen worden voorkomen.

Deze nieuwe manier van onderzoeken heeft voordelen zowel voor de niet-besmette personen die verder onderzoek bespaard blijft als voor de besmette personen. Deze personen krijgen een preventieve behandeling aangeboden waardoor actieve tuberculose in de toekomst voorkomen kan worden. Omdat op jongere leeftijd de kans op recente infectie groter is, kan het lonen om bij een positief testresultaat onderzoek te doen onder directe contacten, zoals gezinsleden om na te gaan of er iemand met actieve tuberculose in de omgeving voorkomt, die anders mogelijk pas later ontdekt zou kunnen worden.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?