Klimaat en gezondheid

Dat het klimaat verandert merken we ook in Nederland. Het vaker voorkomen van extreme weersomstandigheden heeft invloed op de kwaliteit van onze leefomgeving en daarmee ook op de volksgezondheid. Klimaatverandering brengt nieuwe mogelijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Hittegolven kunnen leiden tot extra sterfte. Tijgermuggen vestigen zich steeds dichterbij Nederland en brengen in Zuid-Europa regelmatig tropische ziekten over. Maar denk ook aan de toenemende overlast door eikenprocessierups en de slechte waterkwaliteit door overstromende riolen na zware regenbuien.

We moeten ons voorbereiden op de effecten van klimaatveranderingen en milieuvervuiling op gezondheid. Daarvoor is kennis en onderzoek nodig. Groen en water zijn hierbij belangrijke thema’s. Een voorbeeld: de hittegolf in de zomer zorgde voor beleidsdiscussie over meer groen en water in de stad. Maar meer water levert mogelijk ziekten door ratten op en meer groen levert mogelijk meer Lyme op door teken.

Bij het omgaan met en het beperken van de gezondheidsrisico’s door klimaatverandering is ook een rol weggelegd voor gemeenten en de GGD. Samen moet worden gezocht naar oplossingen die de effecten verminderen en tegelijkertijd een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving bevorderen. De professionals van de GGD hebben zich in 2019 verdiept in de meest actuele inzichten en leveren een bijdrage aan het bestuderen van de actuele vraagstukken.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?